Spoločenské hry, dôvody prečo hrať a neprestať

Hra je prirodzená ľudská súčasť prítomná v živote každého človeka od začiatku dejín. Hralo sa v praveku, v antike, v stredoveku a hrá sa až do teraz.

Súčasná situácia je ale značne odlišná v porovnaní s časmi minulými. Hrá sa veľa, to je pravda. Prevažne ale v svetle monitoru, v zlej sedavej polohe, do skorých ranných hodín a v spoločnosti – “nikoho“. V kurze sú dnes jednoducho elektronické hry a tie klasické stolové sa dostali nejako do úzadia. Počítačové hry a rôzne herné aplikácie sú na vzostupe. PC hry sú reálne, zábavné a v mnohých prípadoch pôsobia stimulujúco. Preto si získali aj veľa priaznivcov a dnes je odvetvie počítačových hier jedným z najbohatších rastúcich odvetví na svete.

Existuje ešte zopár dôvodov, prečo vypnúť počítač, odložiť telefón a vytiahnuť z pod postele dávno zabudnutú  spoločenskú hru. Chcete vedieť, ktoré dôvody to sú? Poďme si ich pripomenúť.

Hraním spoločenských hier si precvičíte mozog

Či si chcete zlepšiť výkonnosť vášho mozgu, alebo si len udržať aktuálny stav? Hranie spoločenských hier je tou ideálnou príležitosťou.

Stolové hry stimulujú oblasti mozgu, ktoré sú zodpovedné za tvorbu a chod myšlienok a posilňujú pamäť. Pomáhajú aj pri praktizovaní ďalších kongitiívnych zručností ako je:

  • vnímanie
  • rozhodovanie
  • učenie
  • a konanie

Množstvo charakterov a čŕt osobnosti sa tvorí už v rannom detstve. Odborníci preto odporúčajú  spoločenské hry pre deti, ako pomoc pri rozvoji zručnosti, posilnení rovnováhy a prepojení osobnosti dieťaťa s jeho činnosťou. U dospelých spoločenské hry podporujú duševný rast a znižujú riziko depresie. Vo vyššom veku pomáhajú udržať myseľ aktívnu, čím sa znižuje riziko demencie.

Spoločenské hry zlepšujú komunikačné zručnosti a zvyšujú sebavedomie

Všetky spoločenské hry podporujú komunikačné a sociálne zručnosti. Komunikuje sa pri výbere kapitána, budujú sa tímy a sem tam sa rieši aj kto a ako podvádza. Veľa sa argumentuje, vyjednáva a dohaduje. Spoločenské hry sú veľmi prospešné aj pre takzvané “tiché tipy“. Pri hre dochádza k rozvoju kreativity a individuality, čo v konečnom dôsledku vedie k podpore sebavedomia.

Cez spoločenskú hru k liečivej sile smiechu

So spoločenskými hrami je o zábavu vždy zaručene postarané. Napríklad  Človeče nehnevaj sa. Tri šestky po sebe alebo vyhodený panáčik protihráča rovno spred „domčeka“ spravia radosť, no nie? Alebo také  pexeso, tam sa človek nasmeje. Okrem lepšej nálady je množstvo ďalších benefitov, ktoré nám smiech svojimi liečivými účinkami prináša. Smiechom sa uvoľňujú endorfíny, čo vyvoláva relaxáciu svalov a krv začína cirkulovať omnoho ľahšie. Radosť pri hre vyvoláva v tele pozitívny pocit, ktorý uvoľňuje stres, čím sa posilňuje imunitný systém. Úsmev, to je priam zázračný liek na srdce. Keď sa usmievate, telo prechádza fyziologickými zmenami. Svaly sa sťahujú, čo spôsobuje zvýšenie srdcovej frekvencie. V krvi je tak viac kyslíka a tkanivá sú zásobené potrenými živinami. A čo taká nadváha? Podľa posledných výskumov je úsmev na perách najjednoduchšia forma cvičenia. Usmievaním sa, aspoň 15 minút denne telo spáli až 50 kalórii.

Spoločenské hry a sociálne väzby

Máte v rodine členov, ktorí vo voľnom čase uprednostňujú inú formu zábavy ako len otravné prepínanie kanálov či čakanie na správu v mobile? Čo si tak sadnúť spolu v obývačke ku stolu, rozbaliť spoločenskú hru, dohodnúť pravidlá, postaviť sa na štart a rodinná pohoda sa môže začať. Tráviť spoločný čas v kruhu najbližších vytvára silnejšiu rodinnú väzbu, čím sa rozvíjajú vzťahy a buduje sa puto. Čas strávený spoločenskou hrou dáva priestor pre vzájomnú interakciu, zdielanie myšlienok, hodnôt a presvedčení. Povzbudzovanie, oceňovanie, rešpekt, tolerancia a dôvera tvoria rodinnú podporu, ktorá robí každý článok z celku silnejším.

Spoločenské hry sú vďaka svojej jednoduchosti, zábavnej forme a cenovej dostupnosti na otavius.sk jeden z najlepších spôsobov ako si zlepšiť pamäťové a spoločenské zručnosti. Hraním spoločenských hier sa deti učia ako dodržiavať pravidlá, ako byť spravodlivý a ako sa vyrovnávať sa so stratou. Tak neváhajte a vyberte si tu správnu spoločenskú hru pre deti alebo pre vás.

Kategórie článku

OTAVIUS spol. s.r.o., Cambelova 13, Slovenská Ľupča 976 13, 0905707619, otavius@otavius.sk
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby. Viac info